Kotikoirastakin voi kuoriutua sankarikoira

 

Urheat sankarikoirat

Koirat ovat toimineet ihmisten apuna monenlaisissa pelastustehtävissä jo vuosia. Suomessa on nykyäänkin useita työkoiria, jotka toimivat esimerkiksi poliisin apuna rikosten selvittämisessä. Myös Puolustusvoimilla on erillinen sotakoiraosasto. Koirilla oli myös tärkeä osuus Suomen viimeisimmissä sodissa, kun ne kuljettivat viestejä strategisen johdon ja eturintaman välillä vaikeissakin olosuhteissa. Nämä sankarikoirat saavat harvoin huomiota julkisuudessa, mutta ihmisen rinnalla sankaritekoja tehneet koirat pitäisi viimein nostaa arvoiseensa asemaan. Parhaiten tämä toteutuu, kun koirien urotöistä kerrotaan avoimesti myös julkisuudessa. Harva edes tietää, miten rankkaa työtä poliisikoira tai sotakoira tekee.

Myös kotikoira voi olla sankari

Suomessa palkitaan vuosittain lukuisia koiria sankarikoira-palkinnolla. Tässä tapauksessa koira sankarina ei ole työkoira, vaan yleensä ihan tavallinen kotikoira, joka on esimerkillisellä toiminnallaan pelastanut jonkun ihmisen hengen. Koira on saattanut löytää maastosta apua tarvitsevat tai kadoksissa olleen ihmisen tai vaihtoehtoisesti onnistunut esimerkiksi hälyttämään apua sairaskohtauksen saaneelle omistajalleen. Palkittujen koirien joukosta on löytynyt myös koiria, jotka ovat haistaneet ihmisen alentuneen verensokerin tai pelastaneet ihmisiä hukkumiselta. Näitä sankarikoiria ei useinkaan ole koulutettu tehtäviin, vaan ne ovat omien vaistojensa ja neuvokkuutensa avulla onnistuneet pelastamaan ihmishenkiä.

Toki sankarikoiria voi myös kouluttaa. Monelta diabeetikolta löytyykin kotoa niin kutsuttu hypokoira, joka haistaa verensokerin liialliset heilahtelut, joita ihminen itse ei välttämättä havaitse. Kaikenlaiset kotikoirat kuitenkin lukevat omistajansa käytöstä ja siksi ne saattavat havaita esimerkiksi sairaskohtauksen ja onnistua haukunnallaan kiinnittämään muiden ihmisten huomion. Lisäksi koiran ilmiömäinen hajuaisti on usein syy siihen, miksi ne haistavat esimerkiksi ojaan tai muuhun piiloon sammuneen tai muuten vain loukkaantuneen ihmisen. Sankarikoirat ovat siis kaiken kokoisia ja rotuisia. Jokaiselta koiralta löytyy ominaisuuksia, jotka voivat tehdä siitä sankarikoiran.

Työkoira on arjen sankari

pupJokainen ihmisen pelastanut kotikoira ansaitsee toki tittelinsä sankarikoirana. Joka päivä omistajiensa mukana töissä ahertavat koirat ovat kuitenkin niitä arjen sankareita, joiden työ ei välttämättä näy päälle päin. Poliisikoirat auttavat poliiseja ottamaan kiinni pakenevia rikollisia ja löytämään esimerkiksi huumekätköjä epäillyn kotoa tai autosta. Poliisien rinnalla työskentelevät koirat tottelevat omistajiaan kyseenalaistamatta, vaikka joutuvatkin toisinaan myös itse hengenvaaraan. Myös tullissa ja rajavartiolaitoksella työskentelee liuta hyvin koulutettuja koiria, jotka etsivät maahantulijoilta kiellettyjä tavaroita, kuten epäilyttävän suurta määrää käteistä rahaa tai erilaisia huumausaineiksi luokiteltuja ainesosia.

Koiria työskentelee myös Puolustusvoimien palveluksessa, mutta rauhanaikana niiden tehtävä on lähinnä avustaa kadonneiden ihmisten etsinnässä. Sodan aikana koirat kuljettavat viestejä rintamalla ja etsivät sekä räjähteitä että kaatuneita sotilaita. Edellä mainittujen tehtävien lisäksi koiria työskentelee myös esimerkiksi ruumiskoirina, joiden tehtävänä on etsiä kuolleita ihmisiä. Ruumiskoiria käytetään mukana myös murhatutkinnoissa, sillä ne yleensä haistavat ruumiista jääneen hajujäljen vielä kauan sen jälkeen, kun ruumis on jo kuljetettu pois. Tulevaisuudessa koiria tullaan luultavasti hyödyntämään entistä enemmän myös terveydenhuollossa, sillä tutkimusten mukaan koira pystyy haistamaan myös esimerkiksi syövän.