Ihmisen paras työkaveri on nelijalkainen

Työkoirat ja niiden erilaiset tehtävät

Koiria näkee nykyisin erilaisissa työtehtävissä, ja ne ovat muun muassa verrattoman hajuaistinsa vuoksi korvaamaton apu useilla työpaikoilla. Luotettavuus ja kyky oppia tekevät koirasta myös yksityishenkilölle hyvän apukäden arjen toimissa. Erilaisissa työtehtävissä saatetaan vaatia koirilta erilaisia rotuominaisuuksia, mutta periaatteessa mikä vain koira sopii työkoiraksi.

Koirat kansan turvana

koirat apuna sodassa ja katastrofeissa ei ole mikään uusi idea, vaan Suomessakin koiria käytettiin sodassa muun muassa vartiotehtävissä, vainoamaan viholliset sekä viemään viestejä eteenpäin vaikeilla alueilla. Voidaan sanoa, että ihmisen paras ystävä oli merkittävissä tehtävissä apuna Suomen itsenäisyyden saamisessa. Nykyäänkin puolustusvoimat kouluttavat koiria esimerkiksi vartioimaan tai jäljittämään kadonneita henkilöitä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa kaksoistornien sorruttua vuonna 2001 useat koirat etsivät raunioista eloonjääneitä oman henkensä kaupalla.

Arkisemmissa tilanteissa poliisikoirilla on oma paikkansa, ja nekin auttavat suojelemaan kansalaisia. Yleisimmin poliisikoirana tapaa saksanpaimenkoiran, jolla on ihanteellisimmat rotuominaisuudet monien suojelu- ja vartiointitehtävien kannalta. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että koira olisi luonnostaan erityisen vaarallinen.

Karvaiset arjen sankarit

Yksityishenkilöillä voi myös olla koiria työssä. Näkövammaisten opaskoirat ovat varmasti kaikkein tutuimmat, ja kaikkien olisikin tärkeää muistaa, että nekin ovat töissä. Ei siis ole sopivaa lähestyä opaskoiraa ja häiritä sen keskittymistä. Lisäksi on olemassa koiria, jotka pystyvät vainuamaan tulevan sairauskohtauksen tai epileptisen shokin, ja näiden koirien työrauhan kunnioittaminen on erityisen tärkeää, että ne ehtivät varoittaa omistajaansa ajoissa.

Työkoiria voi siis kohdata lähes millä vain elämän osa-alueella, ja niistä on apua erityisesti sellaisissa tehtävissä, joihin ihminen ei pysty.