Labradorinnoutaja on edelleen suosituin rotu

Labradorinnoutajan suosio pysyy

Vuoden suosituimmat koirarodut on taas listattu. Suosio mitataan koirien rekisteröintien mukaan. Mitä enemmän rotua on rekisteröity, sitä useammasta suomalaiskodista kyseinen rotu siis löytyy. Ykköseksi tuli jälleen labradorinnoutaja, jonka suosio näyttää vain kasvavan. Vuonna 2017 kyseistä koirarotua rekisteröitiin 2 125 kappaletta. Muutosta aikaisempaan vuoteen tuli noin 100 rekisteröityä koiraa lisää. Labradorinnoutajan jälkeen tulevat jämtlanninpystykorva, suomenajokoira, saksanpaimenkoira sekä suomenlapinkoira. Kärjessä ovat siis vuodesta toiseen samat rodut.

Rodun suosion salaisuus

Tietyn rodun suosio perustuu moneen eri tekijään. Suomessa koiria on käytetty kautta aikojen myös eri käyttötarkoituksiin. Koiria voidaan käyttää metsästyksessä, apuna kodin töissä kuin paimenkoirinakin. Osa koirista toimii myös kodin vahtikoirina. Koirarodun luonne kertoo paljon siitä, millaiseen tarkoitukseen se soveltuu. Lempeät koirat käyvät hyvin kotikoiriksi, kun taas aktiiviset ja valppaat rodut tarvitsevat muutakin tekemistä kuin kotikoiran roolissa olemisen. Ne tarvitsevat enemmän aktiviteetteja.

Labradorinnoutaja on varsin monikäyttöinen koira. Sitä voidaan käyttää virkakäyttöön niin poliisin kuin tullinkin huumekoirana. Sen lisäksi labradorinnoutaja sopii hyvin myös opaskoiraksi sekä avustajakoiraksi. Labradorinnoutajia käytetäänkin paljon niin liikuntavammaisten kuin näkövammaisten avustajina. Se sopii tehtävään erinomaisesti, koska labradorinnoutajan luonteenpiirteisiin kuuluvat kärsivällisyys sekä lempeys. Ne myös kiintyvät avustettavaan nopeasti eivätkä jätä yksin missään tilanteessa. Monet avustettavat ovat saaneet labradorinnoutajasta uskollisen ystävän moniksi vuosiksi.

Suuret rodut pitävät pintansa

goldVarsinkin Etelä-Euroopassa pienet sylikoirat ovat vankassa suosiossa. Sen sijaan Suomessa tilanne on toinen. Sylikoiriakin toki löytyy sadan suosituimman rodun listalta. Suuremmat koirarodut ovat kuitenkin paljon suositumpia. Syynä tähän voi olla se, että Suomessa koiria käytetään metsästykseen. Osa lintukoirista on melko pieniä, mutta hirven, jäniksen ja muun riistan metsästykseen käytettävät rodut ovat yleensä suurempia. Sen vuoksi suosituimpien rotujen listalta löytyy niin suomenpystykorvaa kuin jämtlanninpystykorvaa.

Koiria hankitaan eniten kesäaikaan, jolloin myös koiranpentuja syntyy eniten. Koiramme-lehden päätoimittaja Tapio Eerola kertoo kuitenkin yllättävän uutisen siitä, että koiria hankitaan enemmän lama-aikaan kuin silloin, kun taloudellinen tilanne on hyvä. Tämä saattaa yllättää monet, sillä yleensä hankintoja tehdään silloin, kun menee hyvin. Koiraa hankkiessa tuleekin muistaa, että koira vaatii niin ruokaa kuin tarvikkeitakin. Sen ylläpitäminen tulee siis maksamaan joka päivä.